4 grunde til at vælge at være mere kreativ

4 grunde til at vælge at være mere kreativ

stress af med kreativitet

Hvorfor det er så vigtigt at være kreativ i dit liv.

Der er mange grunde til, at det kan være afgørende for dig, at kaste dig ud i at være kreativ.

Det er nok lidt individuelt, men for mig er der 4 punkter, jeg vil fremhæve, som jeg opnår ved at sætte mig ned, tage tid til mig selv og skabe og nyde processen – og det er jeg overbevist om kunne gælde for både nybegyndere og den mere erfarne kreative.

Jeg skriver det her, for jeg ville så gerne, at det at starte med at være kreativ også kunne gøre noget godt for dig. Bare en lille smule. Hvis du altså har lyst.

For mig har det ændret alt.

1. At være kreativ distraherer dig fra dine bekymringer

Uanset om det stormer, regner, sner, solen skinner eller det bare er helt almindeligt gråvejr, så sker der noget magisk, når jeg sætter mig ned ved bordet, måske tænder et lys og har et krus te ved siden af mit akvarelpapir, pen og pensel. Det er tid til mig – min tid. Jeg bliver opslugt af processen. Nyder at være i nuet. Glemmer alt det andet omkring mig. Det er som ubevidst at stryge sig selv blidt over kinden uden at vide det. Men underbevidstheden lægger mærke til det.

Problemer og livets udfordringer bliver sat på standby. De må vente. Det er svært at dvæle ved problemer, når du er opslugt af maling, farver og former. Maleprocessen har magten til at få din fulde opmærksomhed. Det er en fantastisk måde at distrahere sig selv fra bekymringer i det daglige liv. Det er også et godt værktøj til at praktisere mindfulness.

2. Den kreative proces kan reducere stress

Undersøgelser viser, at både det at skabe selv og det at se på kunst kan reducere kortisol, ’stresshormonet’*. At gøre noget, du elsker, frigiver også endorfiner – feel-good-kemikalier, der bekæmper stress og reducerer smerte.

Når jeg har så travlt, at jeg begynder at sove dårligt om natten – eller jeg får hjertebanken, fordi jeg er stresset over noget, jeg ikke har mestret så godt, så mærker jeg roen falde over mig i takt med pennens og penslens strøg hen over papiret. Jeg lytter til lydene, sanser det nære rum omkring mig, rummet, temperaturen og kroppens holdning. Jeg ser dampen fra teen i kruset, bemærker lyset og skyggerne på bordet . Jeg mærker, at jeg er til og føler en indre harmoni.

* https://www.abcmentalsundhed.dk

3. At skabe kunst kan opbygge dit selvværd

Jeg føler mig alt andet end selvsikker, når jeg starter et nyt lille projekt. At male giver en udfordring, og for hvert minut jeg maler, får jeg erfaringer og opbygger færdigheder. Det er en aktivitet med et håndgribeligt resultat, og jo mere jeg dedikerer mig, langsomt men sikkert, jo mere kan jeg se forbedringer og mærke en følelse af tilfredshed. Jeg kunne jo godt – bare en lille smule.

4. At udøve kreativitet kan fremme en sund sindstilstand

At være kreativ er godt for vores mentale sundhed og tilfredshed i livet – ligegyldig hvilken alder vi har.* Det at gøre/lave/kreere noget, at være en del af et fællesskab omkring det og gøre noget, der giver mening for dig – det er ikke bare sundt – det er sjovt, og det giver følelsen af at udrette noget. Det giver dig en pause fra bekymringer, og en mulighed for at tanke op og restituere. Det gør glad.

Meget kort sagt, kan denne hobby, som jeg vil prøve at inspirere dig til, måske åbne en verden for dig, som jeg ikke synes, du må gå glip af. Det kan siges med ét ord: livsnydelse.

 

Og tænker du nu: ja, ja, men jeg er jo ikke så kreativ....

så har jeg gjort det nemt for dig at prøve og komme i gang.

  • Du behøver ikke at kunne tegne, for der er skabeloner med
  • Du behøver ikke at tage til byen og lede efter de rigtige materier, for dem har jeg udsøgt og afprøvet for dig.
  • Du behøver ikke at være bange for at det uoverskueligt, for der er en trin-for-trin opskrift med
  • Du behøver ikke ”at gå i sort” over at skulle læse side op og side ned, for der er video-guide med

 

Du behøver bare at tage det første skridt.

 

 Hvis du tror, det kan hjælpe dig, så
se vores udvalg af ARTBOXES HER,
som kan laves af nybegyndere, og dig der allerede bare elsker at være kreativ.

 

 

 

Tilbage til blog