Begrænsningens kunst - også når du er kreativ

Begrænsningens kunst - også når du er kreativ

bog om kreativitet

Tager du munden for fuld? Bliver projekterne for store, før du overhovedet kommer i gang?

Det oplever jeg selv ofte. Som start-up virksomhed skal man have mange bolde i luften. I opgaverne gemmer der sig mange kreative processer af forskellig art. Fx udvikling af produkter, opsætning af hjemmeside, pressemeddelelser, filmoptagelser, forberedelse til en messe eller workshop eller arbejdet med SOME. Det kan være lidt af en mundfuld.

En af de tricks, der har hjulpet mig i gang med at være kreativ er at nedskalere.

Jeg har først og fremmest nedjusteret fra ordet ”kunst” til ”kunstnerisk”. Selvom jeg bruger ordet kunst og ART, da det er så nemt og ligger godt i munden, så kan jeg godt få lidt angst eller distance til det. For hvornår er noget kunst? Er det forbeholdt dem med en uddannelse i faget? Udover den befriende børnekunst, ligger der ofte noget vurderende og bedømmende omkring kunst. Vi kan måske ikke alle lave kunst, men vi kan alle skabe noget kunstnerisk.

Jeg har nedskaleret store kreative projekter til små overkommelige:
Før var det at male for mig forbundet med et stort lærred, maling i hele stuen og et motiv jeg sikkert ikke var god nok til at lave. Nu er det ofte små kreative idéer, der laves på et A5 papir eller mindre. Små billeder, små lærreder eller en side i min art journal eller bare på et stykke papir. Projekter der kan passe ind i en ellers travl hverdag.

Jeg har også nedskaleret mine forventninger:
Jeg har ikke mere en forventning om at skulle skabe kunst. Bare et ønske om at skabe noget, da det giver mig ro og glæde i processen. Hvis det i mine øjne bliver smukt, motiverer det mig i den grad, men hvis det ikke lige lykkedes, så har jeg alligevel nydt processen, haft og dedikeret tid til mig selv og er stolt af at have prøvet.

Da jeg skrev min bog ”Pust af Kreativitet” nedskalerede jeg den fra at være en stor trykt bog til en lille Pixi-bog. Og selv inde i bogen er der en opgave, der hedder ”Begrænsningens kunst”. Her viser jeg, hvordan du kan lave noget kreativt inde i en cirkel på fx 10 cm i diameter.

Hvis du føler, at det at være kreativ virker lidt for uoverskueligt, så er mit bedste tip til dig i dag: Skaler ned. Hellere lave en lille bitte ting end ingenting. For det bliver du højst sandsynligt glad for.

 

Tilbage til blog