kreative projekter gør lykkelig

Craft psykologi – og den gavnlige virkning det har for vores sundhed og trivsel

Kreativitet giver sundhed og trivselDerfor skal du nørkle med en hobby!

Det at sysle med noget for sjov eller uden noget særligt formål er vejen til lykke. Hvis du har prøvet det, ved du det. Og vi hører det igen og igen. I Dronning Margrethes nytårstale i 2017 opfordrede hendes Majestæt os til, at vi sommetider skulle gøre noget udenfor dagligdagens praktiske gøremål - noget der ikke er nødvendigt eller behov for - noget unyttigt lød det. Hun fremhævede, hvordan det for hendes vedkommende er vigtigt at »have noget mellem hænderne – et sytøj, en skitseblok, noget med farver«.»Jeg tror, det er vigtigt med oplevelser, der taler til vores sanser, noget der befrugter vores fantasi, som nærer tanken, og som kan gøre vores verden større. Det er slet ikke så unyttigt endda.«

En januarmorgen (2020) i P1 fik vi igen bekræftet, hvor magisk, det kan være at fordybe sig i noget, man kan skabe med hænderne.

Forsker i Craft Psykologi Anne Kirketerp har undersøgt, hvorfor vi bliver så glade og lykkelige af at skabe med hænderne, at designe og skabe noget fysisk. Det kan være en god medicin for stress, depression og andre sygdomme. Når vi arbejder med hænderne og fordyber os i en passion som fx. havearbejde, golf, madlaving, fiskeri eller håndarbejde bliver man ofte opslugt og glemmer alt andet i hjernen. Du genkender det måske at have være så opslugt, at kaffen blev kold før du nåede at drikke den, eller at du ikke føler, du har tid og lyst til at gå på toilettet, fordi du lige er midt i noget. Det bliver af Anne Kirketerp beskrevet som meningsfuld selvforglemmelse. Og det er sundt for hjernen. Man er i flow, og når dette sker, så restituerer hjernen sig og man kommer sig ovenpå fx stress.

I Anne Kirketerps videnskabelige svar* på, hvorfor vi bliver mere lykkelige af at skabe med hænderne, ligger i opfyldelsen af nogle behov. Hun har opsat 3 kriterier for at mennesker trives: det at vi oplever os selv som kompetente, det at vi har en oplevelse af samhørighed – at have fællesskaber, hvor vi gøre noget sammen med andre – og det selv at bestemme det, vi laver og at opleve, at aktiviteten er en belønning i sig selv.

Når vi maler eller laver noget kreativt med hænderne producerer hjernen dopamin. Når vi har gjort noget, vi er glade for, stolte af er det dopamin, der frigøres. Det er en af de hormoner, som er en del af hjernens belønningssystem, og som gør os lykkelige. Os, der har syslet med billedkunst og maling, ved, at maling er glæde på tube.

Der er ikke langt fra oplevelsen af dette til at blive afhængig af denne følelse, og det er netop, hvad det nye udtryk craft-junkies beskriver, selvom navnet godt kunne lyde lidt negativt. Mere positive kunne måske være ord som begejstring og passion. Værdien af aktiviteten er altså ofte flere gange mere værd end selve produktet, der kommer ud af det – eller igen udtrykt mere positivt; bonusværdien er for nogle vigtigere end det fysiske resultat.

Om du er stressramt eller ej, kan du få glæde af kreativiteten. Også mange unge mennesker i gymnasiet eller på universitetet oplever et hårdt press med uddannelsen og det sted, de står i livet. Og der kan en kreativ aktivitet være dér, du mærker det, som at være i en boble af fred og balance. En fantastisk tilstand, hvor man sætter alt andet på pause.

Vores praktikant fra 9.kl. udtrykker det således: ”Jeg elsker at være kreativ, fordi jeg kan slappe af og bare tænke på intet!”

Mal dig glad – lykken kommer lige ud af boxen og lige ind i hjertet.

Det kan være svært at komme i gang, hvis du ikke lige er i den kreative verden. Derfor har vi udviklet vores kreative artboxes til at komme nemt i gang. Hver artbox indeholder en billedkunstidé, alle materialer, en skridt-for-skridt-opskrift og en video. Niveauet er målrettet teenagere, unge og voksne uden nogen forkundskaber. Med opskriften er man sikret en succes, som man kan glæde sig over. Er man allerede godt bevandret i den kreative verden, så kan man sagtens tilføje og udvikle sin egen kreativetet og bruge kunstprojektet som et udgangspunkt til noget nyt.

Du kan lave dit kunstprojekt på et tidspunkt, som passer dig – og du kan gå til og fra, som du synes. Det giver en fleksibilitet og er nemt og bekvemt i en ellers fyldt hverdag. Projekterne i en artbox er overskuelige, og derfor er vejen til succes og en følelse af at få en kompentence ikke lang.

En af de ting, der fordopples af at deles, er glæden. Glæden ved at have samme passion for en hobby – eller oplevelsen af at dele en interresse med andre. Der er ikke noget skønnere end at udøve noget, man godt kan lide at gøre sammen med andre. Dermed kommer vi tilbage til Anne Kirketerps beskrivelse af behovet for sammenhørighed og fællesskab. Inviter dine veninder til en kreativ eftermiddag eller aften. Arranger en månedlig kreatime, hvor I samles om et fælles tema og er aktive. Og ved I ikke, hvad I skal lave - så snup et par artboxes ;)

Søger du idéer og et kreativt fællesskab, så kom med i vores og vær med til at opbygge det. Indtil vi når dertil, hvor vi endelig kan få udlevet drømmen om en kreativt café – en klub for kreative sjæle, hvor vi kan mødes fysisk, så laver vi fællesskaber på de sociale medier Facebook og Instagram, og vi udbyder løbende fysiske kreative workshops. Så tjek lige om det er noget for dig.

Vil du i gang med det samme, så se vores udbud af artboxes her.

Kreative idéer

Vil du høre mere om Craft psykologi og Anne Kirketerps videnskabelige undersøgelser, så se denne lille film:

https://youtu.be/xW-I36PHbbA eller læs mere på hendes hjemmeside http://annekirketerp.dk/

 

 

 

 

 

*Kildeangivelse: http://annekirketerp.dk/craft-psykologi/index.html

Tilbage til blog