”Det, der bliver større af at blive delt, er glæden”

”Det, der bliver større af at blive delt, er glæden”

kunst og kreativitet

Tør jeg vise det, jeg har lavet, når alle andre er meget bedre?

Et positivt rum
Hmm.....  Det kommer an på, hvor godt et selskab jeg befinder mig i. Lad mig uddybe. Hvis folk er langt bedre end mig selv, og afstanden til færdighederne er store, kan det være svært for mig at vise mit eget resultat. Hvorfor? Det er vel et dybt indgroet fænomen at sammenligne, ikke at føle sig god nok, at være lidt pinlig berørt over ikke at kunne. Vi ved nok alle, at det er noget pjat, og at vi for det første ikke kan være perfekte på alle områder af livet og i alle livets færdigheder. Vi ved også, at janteloven burde være et overstået kapitel. Alligevel kan følelsen af utilstrækkelighed komme snigende af og til.

Er jeg i et ”rum”, hvor jeg kan mærke anerkendelsen for bare at deltage, mærke åbenheden og en generel velvilje med hinanden, så tør jeg godt. Så lad være med at sammenligne dit værk med de andres, før du deler – men del fordi ”det, der bliver større at dele, er glæden”. Velkommen i vores fællesskab.

Sammenlign for at lære - ikke for at slå dig selv i hovedet.
Det er normalt at sammenligne sit arbejde eller sin kunst med andre menneskers arbejde. Ved at sammenligne lærer vi. Små børn lærer ved at sammenligne og kopiere de voksne, og gentage det de ser, indtil de har succes med det. Det at kigge på andres kunst kan inspirere dig og vise dig nye muligheder. Idet du prøver at lave noget lignende, lærer du måske en ny teknik, finder din egen vej og måde at gøre det på. Det kan være fint at kigge på andre kunstnere og lære fra dem. Selvom vi måske inderst inde gerne vil, kan vi ikke alle sammen være den bedste – og hvis du hele tiden sammenligner dig, med nogle, der er på andet niveau langt fra dit eget, vil du højst sandsynligt skuffe dig selv.

Det er en naturlig ting at ville blive bedre. Og det bliver du. Hvis du gerne vil dygtiggøre dig, så tag kurser eller fokuser på en enkelt teknik af gangen, og træn en ting ad gangen. Kreativitet er en muskel, der kan trænes. Jo mere du træner, desto ”fittere” bliver du. Sammenlign gerne for at lære, men lad ikke sammenligningen slå dig ud.

Mærk efter hvad det er, du ønsker. Måske har du ikke ambitioner om at blive den teknisk dygtigste. Måske vil du bare have det sjovt med at være kreativ.

Stop med at sammenligne, hvis det får dig til at stoppe.
Det, der er problematisk med at sammenligne sig selv med andre, er hvis det får dig til at føle dig utilpas eller dårlig omkring det, du selv har lavet. En ting er at sige, at der er plads til forbedring, men at miste modet til at udøve din kreativitet, fordi du føler, du aldrig vil blive lige så god er en helt anden ting, og det er usundt.

Accepter hvor du er, og anerkend dig selv for processen og for at have kastet dig ud i at prøve. Ros dig selv for det. Nyd det. Hvis du alligevel ikke kan se bort fra resultatet, så husk på, at vi alle sammen skal lave noget mindre smukt for også at kunne lave noget smukt. Så tillad dig selv bare at lave noget – uden altid at bedømme resultatet.

Step by step
Se den kreative verden som et univers bestående af stadier. Der er altid nogen, som er kommet længere og andre, der endnu ikke er så langt som dig. Ofte er det jo også et spørgsmål om, hvor meget tid du bruger på at træne en bestemt færdighed. Færdigheder x indsats = din succes. Anerkend dig selv for at prioritere på den måde, du har gjort det. Måske har du også en familie at tage dig af og få til at fungere, et fuldtidsjob eller andre dejlige interesser, der også skal være plads til i dit liv.

Så nyd at være kreativ – uanset i hvilket stadium eller niveau du befinder dig.

Tilbage til blog