Rengøring af pensler

Rengøring af pensler

 rengøring af pensler


Pensler kan man ikke få for mange af.

Vores pensler er ikke de dyreste på markedet, men de er af tysk rigtig god håndværkskvalitet. Det er en god All Round pensel, hvilket vil sige, at du kan bruge den til det meste fx både akvarel og akrylmaling. Den har syntetiske hår, en god spids og fylde og kan derfor bruges til meget. Pensler er en hel videnskab, og du kan hurtigt købe dig fattig.

Uanset hvilken pensel du har, kan du forlænge levetiden og få mere glæde af den, hvis du behandler den godt.

Her er et par tips, hvis du vil passe på din pensel:

Når du er færdig med at male, så få penslen rengjort så hurtigt som muligt. Akrylmaling, der har fået lov til at tørre ind på penslen, er sværere at få vasket ud igen.

Lad heller ikke penslen stå for længe i dit vandglas. Det har den ikke godt af, da limen, hårene er sat fast med, kan opløses af vandet.

Brug lunkent vand og skyl penslen godt (for varmt vand kan ødelægge både hår og samlingen).

Jeg har gode erfaringer med at bruge lidt mild håndsæbe eller sågar opvaskemiddel, hvis jeg har malet med akvarel og akryl og brun sæbe til olie og akryl. Der findes også specielle pensel-rengøringsprodukter, du kan købe i kunstnerbutikker. Nogle af dem indeholder vegetabilske olier, som plejer hårene.

Sådan gør du:

  • Skyl først penslen grundigt men forsigtigt
  • brug evt en karklud eller blød svamp og stryg forsigtigt i hårenes retning
  • kom evt. sæbe på penslen og kør den forsigtigt med penselstrøg frem og tilbage
  • skyl med lunkent vand og gentag indtil der ikke kommer mere farve ud af penslen
  • brug aldrig kræfter, når du rengør din pensel, men gentag tålmodigt proceduren

Når penslen er vasket, former jeg penselhårene i deres oprindelige facon og samler hårene i spidsen.

Tør evt. hårene forsigtigt med et stykke køkkenrulle eller toiletpapir og stryg i hårenes retning. Saml spidsen igen til slut.

Lad penslen tørre helt – liggende ved stuetemperatur. Den må ikke stå i et glas med penselhovedet opad, da der så samler sig vand i samlingen, hvilket, som nævnt, kan løsne den. Den må heller ikke stå og hvile på hovedet, da faconen så ødelægges. Du kan selvfølgelig bruge et penseltørrestativ, hvis du har det, hvor penslen kan hænge med hovedet nedad, uden at hvile på hovedet.

Når penslen er helt tør, kan du godt opbevare den i et penselglas med hovedet opad eller liggende i en æske, skuffe eller, hvad du nu har.

Der er mange forskellige malerteknikker og pensler. Fine pensler, som vores, har ikke godt af at blive mast ned imod papiret for at opnå en speciel effekt (bevægelse som når man stempler eller i madlavning bruger en morter). Find en passende pensel, med stivere hår til det. Tænk på det, når I låner en pensel ud til børn.

Tilbage til blog