Stay positive - sådan holder du humøret oppe

Sådan holder du humøret oppe under Corona-epidemien - med et kreativt tvist

“We don’t see things as they are, we see them as we are.”

Anais Nin


 

Kender du følelsen af at svæve på en lyserød sky? Alt omkring dig spiller, dine omgivelser, menneskene, stemningen – det hele vibrerer af positive bølgelængder – nåh ja, måske skal du tænke helt tilbage fra før Corona. Det vi oplever, eller hvordan vi oplever det, er påvirket af vores sindstilstand.

Stay positive

Så hvordan kan vi holde fast i eller genfinde et positivt mindset?

8 tips til hvordan du holder humøret oppe under Corona-epidemien – nogle af dem med et kreativt tvist.

 

1.  Magic Mornings

Det hele kan starte med, hvordan du skaber din morgen. Vær bevidst om, hvordan du sætter tonen for resten af dagen. Måske tjekker du indbakken eller nyhederne allerede inden det første ben er trådt ud af sengen. Vær varsom med hvad du fylder hovedet med som det første. Er det alarmerende nyheder eller problematikker fra arbejdslivet? I så fald er det den ydre verden, der dikterer din indre verden.

Måske kan den rette musik og et tændt stearinlys være med til at starte dagen på en positiv måde. "Miracle Mornings" er også et bud på, hvordan du laver en positiv morgen rytme.


2. Snup en kreativ lykkepille

Følelsen af glæde, lykke og overskud er umulig uden dopamin, serotonin, oxytocin og endorfiner. De fire stoffer udløses af komplicerede processer i hjernen.

Når vi maler eller laver noget kreativt med hænderne producerer hjernen dopamin. Når vi har gjort noget, vi er glade for og stolte af, er det dopamin, der frigøres. Det er en af de hormoner, som er en del af hjernens belønningssystem, og som gør os lykkelige.

Måske kender du det at glemme alt omkring dig, når du fordyber dig i din passion. Du er i flow, og i de øjeblikke restituerer hjernen sig.

Føler du, at du ikke lige hører til gruppen af ”kreative” eller mener, at dette ikke lige er dit kompetenceområde, så er der hjælp at hente. For det handler ikke om at kunne. Det handler om at komme i gang. Når du først har smagt den kreative eliksir, forstår du, hvordan du med små 10minutters hverdagskreativitet her og der kan blive helt afhængig af den positive indvirkning, det har. Og det er ikke sværere end de kruseduller, du i sin tid lavede på telefonblokke, da vi var bundet til telefonledningens længde og rækkevidde.

Vil du i gang med lidt kreativitet? Så får du skridt for skridt opskrifter her 

Her kan du læse mere om Craft Psykologi og den gavnlige virkning det har på vores sundhed og trivsel.

 

3. Selvforkælelse – den ene grund til at du skal forkæle dig selv
Alle fortjener lidt selvforkælelse – lidt ”me-time”. Nu er der mere grund end nogensinde til at prioritere en lille tidslomme med "dig tid". Studier viser nemlig at selvforkælelse kan fungere som en buffer mod depression. (undersøgelse, udført af forskere fra Aristoteles Universitet i Thessaloniki)

Beløn dig selv med noget, du elsker. I denne tid må du tænke anderledes. Spa-ophold og restaurentbesøg er ramt af Coronaens lock down, så se om du ikke kan finde fx en spa-pakke til badekaret derhjemme, en anderledes take-away mulighed eller et spændende online-kursus du kan deltage i.

Vores bud er naturligvis i den kreative gengre, så tjek om der er en workshop, der appellerer til dig i øjeblikket. 

Den anden er en kreativ gave til dig selv.

Og hvis det skal være gratis kan vi anbefale at prøve vores gratis workshops

 

4. Skab højdepunkter  - lav din egen fest

Det er vigtigt at have noget at se frem til. At glæde sig til. Derfor må du skabe dig nogle højdepunkter – også hvis de bliver noget mindre end en rejse til Balis rismarker. Det kan være deltagelse i et spændende webinar eller online kursus, det kan være picnic med kaffe og varme kanelsnegle eller

hvis du er nysgerrig på den kreative vinkel :

  1. Lav en familieaktivitet og få sendt et par artboxes – brug et par timer sammen på den samme udfordring. Det er enormt hyggeligt og samler familien. Har du yngre børn anbefaler vi Nameart og Cupcakes. For teenagere, unge og voksne kan I fx lære at designe jeres egen Mandala eller wordflowers.
  2. Vær med i fællesskaber. Find et fællesskab, som er repræsenteret online, og som handler om din interesse. Selvom man kan finde mange gratis YouTube guides, viser undersøgelser, at interessen for at lave tingene sammen i fællesskaber er stigende. Den sammenhørighed om en fælles passion, udvekslingen og hyggen ved at lave tingene samtidigt er meget værd. Søger du et med et kreativt indhold, så tjek tilbudet om online workshops.
  3. Arranger dit eget private Art Party. Kan du samle flere personer online (familie eller venner) kan du bestille et Art Party. I får en artbox hver tilsendt, I guides, og vi laver det sammen online skridt for skridt.

Fælles for alle: du behøver ingen forkundskaber

 

5. Giv en andens liv værdi

Hvad du sender ud, har du en tendens til at komme tilbage fra verden. Ikke fra alle. Og ikke hver gang.

Men hvad du sender ud, betyder meget. Både for dem og for dig selv. Det har en stor indflydelse på, hvordan du behandler og tænker på dig selv.

Så giv værdi og spred positiviteten ved for eksempel at hjælpe andre. Spørg dig selv, hvem du kender, som kunne have brug for hjælp; til indkøb, til at få klippet en hæk eller renset en tagrende, en opmuntring, et telefonopkald, en venlig mail, ros, anerkendelse, anbefaling eller en lille overraskelsegave.

 

6. Boost dit humør

Smil! Smilet påvirker hjernen. Du har måske endda hørt om latter-grupper?
Når vi smiler, aktiveres produktionen af endorfiner (lykkehormoner), og dermed startes en positiv spiral. For smiler du, føler du dig gladere, og når du føler dig gladere, kan du nok ikke lade være med at smile. Ansigtsmuskulaturen kommunikerer med hjernen, og vores humør påvirkes.

Lyt til god musik.
Der er ikke noget som musik, der kan ændre ens humør. *Også musik udløser reaktioner i hjernens belønningssystem. Den menneskelige hjernes belønningssystem gør at vi oplever nydelse, når vi foretager os noget, der er godt for vores overlevelse, f.eks. at spise eller have sex. Musik påvirker hjernen på samme måde, selv om musik ikke har en åbenlys værdi for vores overlevelse.*

 

7. Få frisk luft

Ja ja, vi ved det jo godt; frisk luft, bevægelse, sund mad og søvn. Men lige nu får du en ekstra bonus ved at tage en tur ud i det blå. Frisk luft. Luften har nemlig ikke lidt af pandemiens pinsler, nærmest tværtimod. Forureningen er reduceret, og naturen har ændret sig positivt.

En gåtur i skoven er ikke alene sundt for dit fysiske velbefindende, men også for dit mentale helbred. Det konkluderer et stort studie udført af forskere fra det britiske universitet University of East Anglia.*3

Tag imod den gave det er at kunne komme ud i naturen. Synes du, det lyder kedeligt, så tag en god lydbog i ørerne, eller tag kameraet med på opdagelse.

 

8. På jagt efter plusser - Find det optimistiske i en negativ situation

Det er svært at sige citatet ”der er ikke noget der er så skidt, uden at det er godt for noget” – når der som i denne pandemi også er dødstilfælde med i billedet.

Men i de fleste andre negative situationer kan man spørge sig selv:

Hvilken ting ved denne situation er positivt?

Hvad er en mulighed for denne situation?

 

Lad det positive fylde og vokse

Fokuser på det positive og hold det evt fast ved at skrive 3 punkter ned hver aften, der har været positive for dig i løbet af dagen – sort som småt. Mange kender metoden som en slags taknemmelighedsdagbog.

Vælg omgivelser, der giver dig energi og har en positiv indflydelse på dig. Og vælg det fra, der dræner dig. Overvej hvad du synes, der skal fylde dine tanker og dit sind. Du kan spørge dig selv:

  • hvem er de 3 mest positive mennesker, jeg gerne vil bruge mere tid sammen med?
  • hvor finder jeg de positive informationskilder, som glæder og inspirerer mig?

Kan du ikke være sammen med de mennesker lige nu pga Corona, så er gudskelov både telefon, mailsystem, Skype eller lign. opfundet. For en tid må det være vejen.

 

 

 

Og husk så:
”Det blir´ godt igen!”

 

 

 

Der kommer en tid, ...

- hvor "Corona" igen er en øl

- hvor "afstand" igen oftest betyder flere kilometer

- hvor vi roligt kan tage et skridt "frem" og ikke "tilbage" når vi mødes

- hvor "positiv" igen er noget positivt

- hvor tests er noget der foregår i skolen

- hvor "at isolere" igen bliver mest brugt til at gælde for huse og kabler

- hvor man fejrer karneval og fastelavn, når man har maske på

 

Stay safe – stay positive.

 

 

 


* http://www.petervuust.dk/?page_id=1110
https://www.naturli.dk/artikel/smilets-magi-en-vej-til-stoerre-glaede-og-ro/
*3 https://www.sundhedspanel.dk/sundhedsnyheder/natur-er-godt-dit-fysiske-og-psykiske-helbred/

 

 

Tilbage til blog